Nissan X-Trail 2023 Gebruikershandleiding
6.9.2.2. Radiobediening
Het audiosysteem werkt wanneer de contactsleutel in de ON- of ACC-stand staat.
Frequentiebereik en stapwijziging
Om het frequentiebereik en de specificatie van de stappen van de radio te wijzigen, dient u de volgende handelingen uit te voeren.
Zet het audiosysteem aan.
Druk op de <RADIO>-knop en selecteer de AM- of FM-modus.
Houd de <SETTING>-knop langer dan 3 seconden ingedrukt.
Houd na 3 seconden de <SETTING>-knop ingedrukt en draai de OK/MENU-knop linksom totdat u 3 klikken hoort, rechtsom totdat u 3 klikken hoort en vervolgens weer linksom totdat u 3 klikken hoort.
Draai de OK/MENU-knop totdat [Regio] wordt gemarkeerd en druk op de OK/MENU-knop.
Selecteer de juiste regio en druk op de OK/MENU-knop.
Om de instelling toe te passen, zet u het audiosysteem uit en de startknop in de “OFF”-stand. Vervolgens opent en sluit u het bestuurdersportier en, met het portier gesloten, wacht u langer dan 2 minuten. Hierna opent en sluit u het portier en zet u de contactschakelaar in de "ON"-stand.
Als het frequentiebereik en de stappenspecificatie niet gewijzigd kunnen worden, verdient het aanbeveling om contact op te nemen met een NISSAN-dealer of een erkend garagebedrijf.
<RADIO>-knop
Wanneer de <RADIO>-knop wordt ingedrukt terwijl een andere audiobron wordt afgespeeld, zal deze audiobron uit gaan en wordt de radio ingeschakeld.
Druk om van frequentieband te veranderen op de <RADIO>-knop totdat de gewenste band verschijnt.
Voor modellen met DAB:
FM 1 → FM 2 → DAB1 → DAB2 → AM → FM 1
Voor modellen zonder DAB:
FM 1 → FM 2 → AM → FM 1
Door de RADIO-knop ingedrukt te houden zullen de zenderlijsten bijgewerkt worden.
Seek/Track-knop
Druk kort op de Seek/Track-knop om handmatig de frequentie te wijzigen.
Om automatisch de zendfrequentie aan te passen, houdt u de Seek/Track-knop ingedrukt. Het systeem stopt bij de eerstvolgende zender die gevonden wordt.
FM modus:
Door de Seek/Track-knop in te drukken wordt de afstemmodus gestart. Door de knop kort in te drukken zal de frequentie met een enkele stap toe- of afnemen. Door de knop langer in te drukken wordt de zoekmodus geactiveerd. De radiotuner zoekt van lage naar hoge frequenties of van hoge naar lage frequenties en stopt bij iedere volgende zender. Tijdens het automatisch afstemmen wordt het geluid onderdrukt. Indien op de gehele frequentieband geen radiostation kan worden gevonden, keert de radio terug naar de oorspronkelijke frequentie.
DAB modus:
Druk op de Seek/Track-knop om de volgende of vorige zender te selecteren. Door lang te drukken wordt het zoeken naar ensembles geactiveerd.
1 2 3 4 5 6 Zendergeheugenknoppen
Tijdens radio-ontvangst zal een korte druk van minder dan 2 seconden op een van de zendervoorkeuzeknoppen de radiozender die onder die knop is opgeslagen selecteren.
Voor modellen met DAB
Het audiosysteem kan maximaal 12 FM-zenderfrequenties (6 in elk van de FM 1 en FM 2 banden), 6 AM-zenderfrequenties en 12 DAB-zenderfrequenties (6 in elk van de DAB 1 en DAB 2 banden) opslaan.
Voor modellen zonder DAB
Het audiosysteem kan maximaal 12 FM-zenderfrequenties (6 in elk van de FM 1 en FM 2 banden) en 6 AM-zenderfrequenties opslaan.
Om een zenderfrequentie handmatig op te slaan:
Stem af op de frequentie van de gewenste radiozender.
Houd een zendergeheugenknop 1 - 6 ingedrukt totdat er een pieptoon klinkt.
Het zendergeheugennummer wordt weergegeven en geeft aan dat de zender correct is opgeslagen in het geheugen.
Voer de stappen 1 - 3 uit voor alle overige geheugenknoppen.
Werking van het Radio Data Systeem (RDS) (indien aanwezig)
Het RDS is een systeem waarmee gecodeerde digitale informatie wordt verzonden door een FM-radiostation naast de normale FM-radiouitzending. Het RDS biedt informatiediensten zoals de naam van de zender, verkeersinformatie of het nieuws.
Digital Audio Broadcast (indien aanwezig)
DAB (Digital Audio Broadcast) is een systeem dat gedigitaliseerde radio-uitzendingen mogelijk maakt.
Verschillende soorten informatie gekozen door de bestuurder (Reisinformatie, Waarschuwingen, Nieuws, Weerberichten, Sportinformatie, enz.) kunnen ontvangen worden en aan de bestuurder worden verstrekt.
In gebieden met een zwak DAB-signaal kan de volledige zendernaam in de DAB-lijst en op het DAB-hoofdscherm mogelijk vervormd worden weergegeven. In dit geval kunt u wellicht nog naar de bepaalde radiozender luisteren, maar met een beperkte geluidskwaliteit; dit is echter niet altijd mogelijk.
Bediening in DAB-modus lijkt op bediening in FM-modus, maar kan enigszins verschillen.
Niet alle diensten zijn in alle landen of regio's beschikbaar.
Alternatieve frequentiemodus (AF):
De AF-modus is werkzaam in de FM (radio)-modus.
De AF-modus is werkzaam in FM (radio) en blijft werkzaam op de achtergrond als een andere mediabron wordt gekozen.
De AF-functie vergelijkt de signaalsterkte en selecteert de zender met de beste ontvangstvoorwaarden voor de op het moment afgestemde zender.
Programme Service-functie (PS) (weergavefunctie van de zendernaam)
FM:
Wanneer via automatisch of handmatig afstemmen wordt afgestemd op een RDS-zender, worden RDS-gegevens ontvangen en wordt de PS-naam getoond.
DAB:
Wanneer via zoekafstemmen of handmatig afstemmen wordt afgestemd op een zender, worden gegevens ontvangen en wordt de PS-naam getoond.
TA (Verkeersinformatie)
Deze functie is werkzaam in de FM/DAB-modus (radio). Deze functie blijft werkzaam op de achtergrond wanneer een andere mediabron wordt gekozen.
Onderbrekingsfunctie voor verkeersinformatie:
Wanneer er verkeersinformatie ontvangen wordt, wordt hierop afgestemd en toont het display een bericht met de naam van het radiostation. Wanneer de verkeersinformatie is afgelopen, keert het systeem terug naar de geluidsbron die actief was voor het binnenkomen van de verkeersinformatie.
Wanneer de Terug-knop wordt ingedrukt tijdens een verkeersbericht, wordt de onderbrekingsfunctie voor verkeersinformatie geannuleerd. De TA-modus keert terug naar standby en het audiosysteem geeft de vorige geluidsbron weer.